Tornar a la pàgina principal

SINDICACIÓ RSS

En Jordi Bermúdez, company nostre d’assignatura, ja ens ha parlat en una entrada del bloc d’aquesta sobre:


  • Els canvis que produeix l'aparició de la sindicació de continguts.
  • Què vol dir i què és RSS
  • Què són els canals RSS
  • Què és un agregador o lector de RSS


Així, doncs, seguint el nostre concepte de comunitat d'aprenentatge, s'agrairà la seva participació i es recordarà només la idea principal amb la intenció de que siguin aprofitades les dues informacions de forma complementaria.

Recordem que hem de tenir en compte que:

amb l’aparició del sistema RSS (Really Simple Syndication:arxiu en format xml) hi ha un canvi de direccions: els continguts dels espais webs se’ns presenten directament a nosaltres de forma més ràpida i senzilla, sense la necessitat d’anar a buscar-los , ja que ara no haurem de visitar cada pàgina web sinó que seran aquestes les que ens avisin de noves actualitzacions interessants.

Així, doncs, serà condició indispensable per aquesta pràctica organitzativa fer ús d'un lector RSS com, per exemple, Google Reader.


Un aspecte que no es tracta àmpliament a l'entrada anterior és la possibilitat de sindicar continguts d'àudio i vídeo. D'aquesta pràctica neixerà el concepte que trobareu explicat a continuació: el podcasting.


PODCASTING

La pràctica del Podcasting és relativament jove ja que aparegué el 13 d’agost de 2004 de la mà de Adam Curry,quan aquest va utilitzar una especificació del format RSS: a través de l’etiqueta <enclosure> va afegir àudio a un arxiu RSS, decidint crear un programa per a poder gestionar aquest arxius al qual va anomenar iPodder (relacionat amb el reproductor Ipod que tots coneixeu). Al Juny de 2005, Apple presentà iTunes 4.9 amb suport per Podcasting fet que va comportar que la població comencés a involucrar-se més en aquest nou mitjà de comunicació.

Els podcast (Ipod i Broadcast) són programes que es poden utilitzar cada cop que siguin necessaris. Aquest fet és possible gràcies a que es troben guardats en un format diferent que permet descàrregues sense cap tipus de límit vers la seva l’adquisició (no hi restriccions en el nombre de vegades i horaris)i, a més a més, tenen la gran avantatge de ser molt més curts que un programa normal cosa que facilita la transmissió i descàrrega a través de la xarxa.
Permetrà també la possibilitat d’escolar arxius a llocs on la cobertura és mínima o inexistent.

En aquesta categoria s’inclouen els programes de televisió i el programes de ràdio però hi ha podcast que tracten diversos temes . Es poden realitzar a capella improvisant o amb un guió previ.

Per tant, tenint en compte les dades anteriors, el podcast pot escoltar-se o visualitzar-se des de la pàgina web d’origen.

podcast.JPG

Recursos per realitzar podcasting:


Wordpress: pàgina oficial de descàrrega

Ús d’eines gratuïtes (plug-ins): WordTube o Podpress.

Programes que permeten l’escolta: iPodder ara anomenat Juice ( Juice també disponible en espanyol)

(Pilar Rosa Grau)