Torna a la presentació

Torna a l'índex del tema

3.5.3 Què és un marcador social?

Aprendre compartint els nostres favorits:
Qualsevol de nosaltres, després navegar un temps per la xarxa, tendim a seleccionar aquelles adreces que ens semblen més rellevants per als nostres interessos. Una manera de no oblidar és utilitzar l'opció de guardar a la carpeta de "Favorits" del nostre navegador (o en la carpeta de "marcadors" si fem servir Opera o Firefox). No obstant això, guardar l'adreça favorita sense compartir-la amb ningú és una forma de desaprofitar la seva utilitat potencial.

A vegades fem servir més d'un ordinador (a casa, al treball, en un congrés ...). ¿Copiem les nostres adreces favorites en tots ells, i mantenim aquesta còpia actualitzada?
O si coneixem una persona amb autoritat i domini d'un tema, seria per a nosaltres d'utilitat que compartís les seves fonts d'informació habituals, els seus "favorits"?

Ja fa algun temps que hi ha serveis a la xarxa per donar resposta a aquesta inquietud. Els marcadors socials són serveis que ens permeten tenir els nostres favorits en una web, en comptes de o a més de en el nostre navegador. D'aquesta manera podem tenir accés a ells des de qualsevol ordinador, i el que és més important, si ho desitgem, altres persones poden veure'ls. Des de la web es poden a més etiquetar (assignar "tags") de manera que podem organitzar millor per criteris diferents.

Els marcadors socials són una forma d'emmagatzemar, classificar i compartir enllaços a Internet o en una Intranet.

En un sistema de marcadors socials els usuaris guarden una llista de recursos d'Internet que consideren útils. Les llistes poden ser accessibles públicament o de forma privada.
Altres persones amb interessos similars poden veure els enllaços per categories, etiquetes o l'atzar.

També categoritzen els recursos amb 'tags' o 'etiquetes' que són paraules assignades pels usuaris relacionades amb el recurs. La majoria dels serveis de marcadors socials permeten que els usuaris busquin marcadors associats a determinades 'tags' i classifiquin en un rànquing dels recursos segons el nombre d'usuaris que els han marcat.

Actualment els serveis ofereixen alguna cosa més que compartir marcadors i permeten vots, comentaris, importar o exportar, afegir notes, enviar enllaços per correu, notificacions automàtiques, rss, crear grups i xarxes socials, etc.

Com la classificació i el rànquing de recursos suposa un procés continu, molts serveis de marcadors socials permeten als seus usuaris subscriure's a RSS segons tags o col leccions de tags. Això permet als subscriptors estar al corrent de les novetats en una categoria determinada quan són incloses i classificades per altres usuaris.

A més dels marcadors d'enllaços generals, hi ha serveis especialitzats en diferents àrees com llibres, vídeos, música, compres, mapes, etc. Els marcadors socials també formen part dels marcadors socials de notícies com Digg.com

Avantatges:

  • Tota la inclusió i classificació de recursos està realitzada per nosaltres.
  • Els recursos més útils són marcats per més usuaris.
  • Es crea un rànquing de recursos basat en el criteri dels usuaris. És una forma de mesurar la utilitat dels recursos millor que la que proporcionen altres sistemes automatitzats com els que es basen en el nombre d'enllaços externs, etc.

Desavantatges:
  • No hi ha un sistema preestablert de paraules clau o categories.
  • No existeix una estructura predefinida per les tags (per exemple plural/singular, majúscules, accents, etc.) El qual pot portar a errors a l'hora de lletrejar.
  • Les 'tags' poden tenir més d'un significat i oferir resultats inexactes causa de confusions entre sinònims o ¿antònims?
  • Els usuaris poden crear 'tags' massa personalitzats amb poc significat per a altres.
  • No existeix una forma per estructurar les 'tags' de manera jeràrquica (per exemple, un lloc pot ser etiquetat amb les 'tags' formatge i cheddar, però no tenim manera d'indicar que cheddar és un tipus de formatge).


Del.icio.us: Un marcador social a tenir molt present:

La Web és un lloc molt gran, ple de coses noves i interessants per descobrir. El problema és trobar el bo i fer el seguiment de tot. Aquí és on pot ajudar a Delicious.
Delicious és un servei de marcadors socials, el que significa que pot guardar tots els seus marcadors en línia, compartir-los amb altres persones, i veure el que altres persones són favorits. També vol dir que podem mostrar el més popular marcadors es guarden en aquest moment en moltes àrees d'interès. A més, les nostres eines de recerca i etiquetatge d'ajudar a realitzar un seguiment de tota la teva col lecció de favorits i trobar nous marcadors saborosa de persones com vostè.

(Sandra Salinas Anguera)