TORNAR A ASPECTES TÈCNICS.

Autors: Cristina Forcada i Albert Salgado
Fonts de documentació: wikipedia, softònic, monografias
Altres fonts de consulta:

INTRODUCCIÓ

La tecnologia actual ens dona diferents maneres de presentar un vídeo. Són habituals les clàssiques cintes VHS, U-matic, High 8 o les noves MiniDV, totes elles suports de cinta de major o menor qualitat. També hi ha mitjans òptics com el CD o el DVD i finalm e nt també hi ha les mitjans magnètics professionals per l’edició o presentació de vídeos com els disc durs que s’utilitzen amb AVID.
D’entre tots aquets diferenciarem els analògics i digitals. Fins les televisións utilitzaven el format analògic el qual ens permetia veure un nombre reduit de canals, en canvi actualment amb la Televisió Digital Terrestre el format que utilitzem és digital, és a dir, esta comprimit, fet que ens permet veure molts més canals.
Actualment la majoria d’ordinadors poden reproduir vídeos amb els formats més comuns. Per la gravació amb format digital es necessari una càmera de vídeo o de fotografies que tingui l’opció de fer vídeos, amb això ja disposem del vídeo però si volem editar-lo o visualitzar-lo en el nostre ordinador necessitem el cable de la càmera, un lector de targetes o si ho hem fet amb una càmera de vídeo convencional un aparell que transformi d’analògic a digital.
Un com el tenim al ordinador el podem visualitzar amb el mateix reproductor de Windows (Reproductor de Windows Media) o amb d’altres que són gratuïts com:
Real Player, Media Player, QuickTime, Winamp etc
Si el que volem fer es editar el vídeo també disposem de programes d’utilització gratuïta que ens permetran afegir lletres, enganxar vídeos, posar càmera lenta, etc. El més utilitzat per la seva senzillesa alhora de ser utilitzat i la gran varietat d’opcions que et dona és
Windows Movie Maker (ve amb el Windows).
A vegades per això no és tan fàcil com sembla ja que podem tenir problemes per culpa dels formats, sovint les càmeres graben amb formats que el Movie Maker no reconeix de manera que s’ha de transformar, un programa que ens pot ajudar és el
Format Factory o Total Video Converter però n’hi ha molts d’altres que podran fer les mateixes funcions, això si hem de tenir en compte que en aquest procés se sol perdre qualitat d’imatge.
A continuació parlaré una mica del què és el format.

Format

El més important és diferenciar entre format i CODEC de vídeo. El format d’un vídeo digital és la manera com es guarden les dades en el fitxer i aquest complirà diferents requisits segons .
El format és la comprensió algorítmica a la qual s’ha vist sotmès el contingut del format del vídeo i el CODEC és el que ens permet desxifrar aquest algoritme. Sense els CODECS no podem veure n’hi un vídeo n’hi escoltar una canço.
Fent una comparació senzilla si imaginem l’armari de l’habitació el format seria com estan ordenades les coses del seu interior, per talles, colors, teixit... i el CODEC és el que ens permet saber on estan les coses i com estan ordenades, és a dir, ens diu quin és l’algoritme que hem seguit per ordenar-ho tot.

Formats més coneguts

AVI y AVI 2.0
El format AVI (Audio Video Interteave) té un funcionament molt simple, emmagatzema la informació per capes, guardant en una capa les imatges i en l’altre l’àudio. És un format d’arxiu que pot guardar dades en el seu interior codificades de diverses formes i amb l’ajuda de diversos CODECS.
Aquest és el format més habitual que normalment pot descodificar qualsevol reproductor de vídeo.
Microsoft Windows Media Video
És una de les últimes propostes de Microsoft que funciona amb el Windows Media player de la versió 6.2 en endavant. Aquesta ha tingut un gran impuls gràcies al Windows XP i que ve integrat en aquest sistema operatiu.
Real Video
Real ha estat molt utilitzat per la reproducció d’audio i ara també ha tret una proposta per vídeo. Requereix que et baixis el Real Player, i et permet convertir arxius .avi a real.
Apple Quicktime
És la opció proporcionada per Apple. Els seus arxius .mov requereixen del Quicktime per visualitzar-los. Aquest té una versió senzilla i gratuïta i una altre de professional que et permet editar els vídeos.
Programes edició vídeo
Windows Movie Maker
És un programa per crear, editar i compartir els teus propis montatges de vídeo, imatges i àudio. És molt fàcil d’utilitzar, només has d’arrastrar els elements que vulguis tant si són vídeos, sons o imatges amb l’ordre que creguis corresponent i pots intercalar-los amb les diferents transicions que hi ha. També hi pots afegir efectes, com de càmera lenta o més ràpida, convertir a color sèpia, fer que sembli creat a llapis, etc
També permet capturar vídeos, si disposes d’una Web Cam o càmera, i incorporar-los directament al programa podent equilibrar el so i altres opcions.


Com canviar el format d’un vídeo


Com bé sabem, el Youtube és una font molt important de vídeos que ens poden ser de molta utilitat. Malgrat tot, hi ha un problema i és que per defecte els vídeos es descarreguen en format flash (flv) i potser ens interessaria tenir-lo en altre format.

Per aquesta raó, i per poder facilitar-vos una eina per poder canviar el format del vídeo que descarregueu, hem trobat un programa a partir del qual podreu canviar el format del vídeo per poder visualitzar-lo en altres formats com ara wmv, avi, wav, entre d’altres. D’aquesta manera, podreu adaptar el format del vídeo a les vostres necessitats.

El programa que hem escollit és l’Atube Catcher. És un programa molt senzill d'utilitzar i es pot descarregar molt fàcilment a Internet, per exemple des de la pàgina web de www.softonic.com.

A continuació, us farem una petita explicació de com utilitzar el programa i com aconseguir canviar el format del vídeo que hagueu seleccionat.
Abans d’explicar el funcionament del programa hem de dir que en aquest programa tenim l’opció, per una banda, de descarregar-nos el vídeo del Youtube i transformar-lo en el format que vulguem, i per una altra banda, tenim la possibilitat de canviar el format dels vídeos que tinguem ja desats al nostre ordinador.

Primer de tot, començarem explicant la primera utilitat del programa que és com descarregar un vídeo del Youtube en el format que nosaltres escollim. Primer, hem de copiar la URL de la pàgina web on aparegui el nostre vídeo. Tot seguit, enganxarem l’adreça web a l’apartat on posa “origen”. Sota aquest apartat trobarem un altre amb el títol següent: “desa dins de”. Aquí haurem d’escollir a quina carpeta del nostre ordenador desarem el nostre vídeo. Un cop hem escollit on desarem el vídeo a l’apartat d’ ”extensió”, escollirem quin és el format que volem que tingui el nostre vídeo. Finalment, prendrem el boto de “descarregar” i podrem visualitzar el nostre vídeo en el format que nosaltres haguem triat.


1.PNG
En segon lloc, explicarem com podem canviar el format d’un vídeo que tinguem ja desat en el nostre ordinador.
Primer de tot, hem de clicar a la “rodoneta” on posa “Converteix FLV en un altre format” i clicarem al boto “explorar ” per escollir el vídeo que vulguem transformar.


2.PNG
Un cop hem escollit quin és el vídeo que volem transformar hem de seleccionar quin és el format que té aquest actualment.


a.PNG
Un cop hàgim seleccionat el vídeo, seleccionarem on volem desar el nostre vídeo.


b.PNG


Tot seguit, escollirem el format que volem que tingui el nostre vídeo definitiu i ja el tindrem preparat per transformar-ho.

3.PNG

Finalment, clicarem el botó “converteix” i ja tindrem el nostre vídeo en el format que haguem escollit.


4.PNG


Com gravar un vídeoexternal image moz-screenshot-1.png

L’opció més recomanada per la senzillesa amb la que es pot fer i la qualitat d’imatge és una càmera digital. Les càmeres digitals modernes acostumen a ser a poder fer més d’una funció i entre d’altres esta la de gravar vídeos.
Per mirar la qualitat de resolució d’una càmera ens hem de fixar en els píxels. Hi ha diferents factor que afectes a la resolució d’un sensor, com la mida del sensor, la qualitat de la lent o la organització dels píxels. Sovint són criticades moltes càmeres digitals per tenir masses píxels en relació a lo petit que és el sensor que incorporen. La quantitat excessiva de píxels pot portar inclús a una disminució de la qualitat d’imatge, fet que porta a la qualitat pobre en ombres, vídeos molt sorollosos i imatges de qualitat pobre.
S’estima que la millor relació entre número de megapíxles i qualitat de la imatge en càmeres compactes és de 6.
Actualment també podem trobar-nos molts altres aparells amb aquesta funció com poden ser la PDA, el telèfon mòbil, els portàtils, blackberries, etc. Que cada vegada tenen millor qualitat d’imatge.

Connectivitat

La majoria es poden connectar directament al ordinador per transferir la informació. El USB és el mètode més utilitzat encara que hi ha càme
USB
USB
res que utilitzen el port FireWire o Bluetooth . De manera que són reconegu
des com un dispositiu d’emmagatzemant.
Una altre alternativa molt utilitzada és el lector de targetes que és capaç de llegir diferents mitjans d’emmagatzemant i efectual transferències de dades a l’ordinador a alta velocitat. Aquesta opció és recomanada per què evita que la bateria de la càmera es descarregui durant el procés de transferència directa.
Moltes càmeres tenen l’estàndard PictBridge que permeten enviar dades directament a la impressora sense la necessitat de l’ordinador.
FireWire
FireWire
Cable FireWire
Cable FireWire
lector de targetes
lector de targetes
PictBridge
PictBridge
PictBridge
PictBridge
Emmagatzemant

Tant les càmeres digitals com les dels telèfons mòbils utilitzen una memòria incorporada o memòria flash
Les fotos es guarden en fitxers JPEG estàndards i els vídeos en format AVI, DV, MPEG, MOV, etc.
Actualment hi ha molts tipus de targetes de memòria però les més utilitzades són: Memory Stick, SD/MMC, Tarjeta de MiniSD, Tarjeta MicroSD, Tarjeta XD
Amb una capacitat des de 128MB fina a 4 o 8 G.
Memory Stick
Memory Stick
SD/MMC
SD/MMC
WebCamexternal image webcam_logitech_quickcam_messenger_oem.jpg

és una petita càmera digital connectada a un ordinador i pot capturar imatges i transmetre-les a través d’Internet ja sigui en una pàgina web o en un altre ordinador privat.
Les càmeres web necessiten una ordinador per transmetre imatges, però també existeixen un altre tipus de càmeres autònomes que només necessiten un punt d’accés a la red informàtica aquestes s’anomenen càmeres de red.
Són molt utilitzades per la missatgeria instantània i el chat com per Windows Live Messenger, Yahoo! Messenger, Skype, etc. En el cas del Messenger apareix una icona indicant que l’altre persona té WebCam i es poden transmetre vídeos en viu, però també captar imatges o gravar petits vídeos.
La qualitat de la imatge de la WebCam esta determinada pels píxels. Una resolució de 960 per 720 píxels és suficient per captar imatges en moviment relativament clara, si es vol una resolució més alta per captar imatges fixes o vídeos d’alta qualitat es recomana de 1600 per 1200 píxels.
També s’ha de tenir en compte que l’equip ha de tenir un processador ràpid i una bona targeta gràfica per treure profit al potencial de la WebCam.
Si es volen transmetre imatges per Internet també s’ha de disposar d’una connexió a internet d’alta velocitat