TORNAR A ASPECTES TÈCNICS

Autors:

Cristina Forcada
Fonts de documentació:
http://www.polderbits.com/es/ConectarFuentes.htm
wiquipèdia
http://es.kioskea.net/contents/elec/connecteur-prise-rca-cinch.php3

Altres fonts de consulta:


Concepte analògic i digital
Al parlar de so cal diferenciar aquest dos conceptes. Les ones produïdes per una guitarra o per la mateixa veu corresponen a un so analògic; en canvi el so digital esta enregistrat en un ordinador i queda definit de forma matemàtica.
La majoria de targetes de so estan basades en la digitalització, és a dir, que processen una senyal analògica i la converteixen en digital, facilitant després les possibilitats de modificar aquest so d’una manera ràpida.

La gravació digital

La gravació digital del so es guarda i processa amb ajuda de l’ordinador o qualsevol altre sistema creat específicament per això. La qualitat del so depèn de la quantitat de dades utilitzades i de la qualitat dels circuits encarregats de digitalitzar el so.

So digital

El so te una naturalesa ondulant, és a dir que es propaga en forma de ones analògiques. Les característiques pròpies de qualsevol so, son els diferents tons i notes, depenen de les propietats físiques de les ondes que la formen.
Per captar el so en format digital l’ordinador ho enregistra de forma binaria, de manera que per representar un so amb un ordinador s’ha de fer una mostra d’aquest, de manera que quantes més mostres agafem més s’assemblarà el so reproduït amb el real. Per saber el nombre de mostres que hem captat utilitzem la freqüència de mostres. L’oïda humana és capaç d’escoltar 44000 sons per segon, de manera que per tal de que un so sigui tingui prou qualitat ha d’estar basat en una freqüència similar.
Un altre concepte important és el nombre de bits d’una targeta de so. A l’ora de captar un so, no només és important el numero de mostres presses sinó la quantitat d’informació capturada en cada una d’aquestes mostres. De manera que els bits serien el nombre d’impulsos d’informació que s’envien als altaveus per a la seva transformació en ones analògiques.
Aquests dos paràmetres determinen la qualitat del so i la seva resolució.

Formats del so

Existeixen diferents formats que poden guardar sons, alguns ho fan de forma lineal, altres comprimits i en altres casos enregistren odres.
 • MIDI àaquest es va crear per comunicar instruments entre si i més tard instruments amb ordenadors.
 • MOD à la seva funció és emmagatzemar un conjunt de mostres de so en forma d’ones, les quals poden variar.
 • WAV à són síntesis d’ones de sons reals, aquest forat va ser creat per Microsoft
 • MP à aquest format va ser llançat a Internet l’any 1995 i s’ha fet molt popular, per la seva qualitat en el so i lo poc que ocupa. Es basa en la forma d’escoltar que té l’oïda humana, i les freqüències que queden fora de la nostre capacitat no queden enregistrades. Això fa que l’arxiu ocupi menys però que no perdi qualitat en el so.
 • RA à aquets és el format més utilitzar en Internet per la seva capacitat de resolució en temps real, mentre l’arxiu s’està baixant es va reproduint el so. El problema que te és que la reproducció del so es pot tallar quan hi ha una interrupció en al senyal.

Reproductors d’àudio de Windows

 • Mplayer : Aquest programa s’inclou en el paquet de Windows. Pot llegir diversos formats d’àudio i de vídeo.
 • Reproductor de Windows Mediaà reproductor multimèdia creat per l’empresa Microsoft. Permet reproduir diferents formats digitals: Audio CD, DVD-Video, WMA, AMV, MP3, MPG i Avi. Inclou accés a vídeos en format digital, la possibilitat de traspassar cançons d’un CD al disc dur del PC i a l’inrevés, pot buscar per Internet els noms de les cançons i àlbums, mostra la caràtula del CD. Altres opcions que ofereix son la creació de llistes de reproducció, administració de la música i l’edició d’etiquetes per poder veure la lletra de la música mentre es reprodueix.
 • Gravador de so à és una eina inclosa en el Windows que permet enregistra i editar son de poca durada, en format Wav.
 • Winamp à Aquest reproductor multimèdia s’ha fet popular per utilitzar pocs recursos durant la seva execució i per què va ser un dels primers en adoptar el concepte de caràtules per a poder canviar totalment l’aparença del programa. Pot reproduir arxius amb múltiples formats com: MID, MIDI, MP1, MP2, MP3, MP4, AAC, Ogg Vorbis, WAV, WMA, FLAC, CDA (CDs de música), KAR (Karaoke), RAW, M3U, PLS, ASX i altres. També és poden veure vídeos. Serveis gratuïts per internet com la ràdio i la televisió. Suport per extreure cançons del CD a format MP3. Gravació de música a CD. Canviar de format arxius...
 • Real Player és el programa utilitzat per escoltar o veure vídeos des d’Internet sense la necessitat d’emmagatzemar-ho en el disc dur. Actualment te moltes més funcions que antigament per exemple la reproducció de música emmagatzemada, gravació de Cd’s, buscador multimèdia, radio per Internet, biblioteca de medis...
 • Audacity és un programa multiplataforma de gravació i edició de vídeos molt fàcil d’utilitzar. Existeix una versió portàtil per Windows que es pot transportar i ser utilitzada directament des de la memòria USB sense la necessitat d’instal·lar-se. El software és lliure i per tant esta en continua evolució, esta disponible en castellà, és fàcil d’utilitzar i es pot descarregar sense cap cost. Te diverses possibilitats en el tractament del so:

- Gravar so en temps real
- Convertir gravacions analògiques en digitals
- Convertir entre formats MP, WAV i Oggg Vorbis i editar-los.
- Permet tallar, copiar, enganxar i barrejar diferents sons.
- Pots treballar amb múltiples sons
- Eliminar sorolls, normalitzar, equalitzar, ampliar, canviar la velocitat i modificar tons

(Falten imatges que penjare més tard)


CONVERTIDORS D'AUDIO


Media-convert:
És 100% gratuït. No necessita cap sofware, i no s’ha d’enregistrar, només necessita el seu navegador favorit. És la millor manera de convertir arxius d’audio, video, presentacions, documents, fulles de càlcul, etc.


Avantatges:
- És més segur perquè no s'ha d'instal·lar el softwre a l'ordinador.
- És pot accedir des de qualsevol lloc des de internet i descarregar el resultat fàcilment a qualsevol dispositiu que es desitgi.
- Permet llegir tot tipus de documents.

- Capturar una pàgna web com una imatge.

http://media-convert.com/conversion/


Sound converter:
Un convertidor d'audio per a Gnome molt senzill que et permetrà convertir els teus fitxers d'audio als formats:

- .mp3
- .ogg
- .flac
- .wav
- .m4a
Pot llegir Ogg Vorbis, AAC, MP3, FLAC, WAV, AVI, MPEG, MOV, M4A, AC3, DTS, ALAC, MPC, Shorten, APE, SID, etc.


http://llibertatdeprogramari.co.cc/2010/02/soundconverter-un-conversor-daudio-senzill-per-a-gnome/Connectar altaveus a l’ordinador

Entrada d’àudio a un ordinador
Ordenadores desobremesa
Ordenadores desobremesa

Ordinador de sobretaula
L’entrada d’àudio d’un ordinador normal és normalment mini-jack de 1/8” que esta en la part de darrera, etiquetat Line-In o Aux, a prop d’un tipu de jack similar on es connecten els altaveusL’entrada de Line-In esta normalment marcada amb el símbol que
Line-In symbol
Line-In symbol
no s’ha de confondre amb que la fletxa esta cap a fora.
Speaker symbol
Speaker symbol

Per gravar des del reproductor connectat, en la finestra del gravador de so s’ha de seleccionar la font de so anomenada Line-In o Auxiliary
Ordinadors portàtils
La majoria d’ordinadors portàtils únicament tenen una entrada mini-jack de 1/8” senyalada Mic i Microphone a prop d
Ordenadoresportátiles
Ordenadoresportátiles
’una entrada similar que és la dels auriculars.
Si l’ordinador té també un jack d’entrada Line-in o Aux és preferible connectar el reproductor en aquesta entrada.
La clavilla que va a l’entrada de l’ordinador, ha de ser una mini-plug stereo de 1/8” similar a la dels altaveus d’un ordinador.La clavilla stereo té 2 anelles de plàstic en la punta i no s’ha de confondre amb una clavilla mono que en té només una, ja que llavors el reproductor només sonarà pel canal esquerra.

ConectorStereo
ConectorStereo
Conector Mono
Conector MonoSortides d’audio en el reproductor

La connexió de sortida depén de la classe i model del reproductor. Normalment estan marcats amb: Play-Out, Line-Out, Audio-Out
Connectors DIN
Es troben normlament en equips d’audio antícs fets a Europa
Grabadora decinta
Grabadora decinta
Conector DIN
Conector DIN


Connectors RCA
S’acostumen a trobar en equips moderns
Els seus color indiquen com s’han d’utilitzar. Per transmissions d’audio estèreo analògiques són de color vermell i blanc.
Per una senyal de vídeo composta el connector és groc

Consola decassette
Consola decassette
Conector RCA
Conector RCA


Connectors Mini-jack

Són usuals en
Reproductorminidisk
Reproductorminidisk
reproductors portàtils.