TORNAR A ASPECTES TÈCNICS

Autors: Albert Salgado i Marina Espínola
Fonts de documentació:
Altres fonts de consulta:
http://www.configurarequipos.com/doc335.html
http://es.wikipedia.org


MANTENIMENT D'EQUIPS INFORMÀTICS

Normes bàsiques de protecció :
​ A continuació es mencionaran un seguit de normes senzilles que ens proporcionen un major nivell de seguretat :
Antivirus : - L’antivirus s’ha d’actualitzar directament i diàriament des d’Internet.
- És necessària la revisió periòdica i sistemàtica del disc dur de l'ordinador amb un detector de
virus.
- Abans de fer servir disquets és molt recomanable efectuar una comprovació amb algun detector
de virus.


Accions de manteniment per efectuar periòdicament

 • Utilitzar Inicio>Accesorios>Herramientas del sistema>Liberador de espacio en disco i Desfragmentador de discos.
El Liberador de espacio en disco ens eliminarà els arxius temporals i altres tipus sense utilitat; d'altra banda el Desfragmentador de discos ens reorganitzarà l'espai no usat per tal que els programes s'obrin més ràpidament.

DESFRAGMENTACIÓ DEL DISC DUR

El disc dur del nostre ordinador està format per una sèrie de pistes i sectors com si fossin “troçets” d'un pastís, i quan carreguem alguna cosa en aquest disc, el sistema operatiu s’encarrega d'anar col·locant els diversos blocs de dades de l'arxiu carregat en els esmentats sectors, un darrere d'un altre perquè l’ordinador accedeixi a ells d'una forma fàcil i ràpida.

Però amb el pas del temps, estem contínuament esborrant programes i carregant altres nous, "copiem i peguem" arxius d'un lloc a un altre i estem canviant el contingut d'aquests sectors gairebé cada dia. El resultat és que en poc temps comencem a notar que el nostre ordinador ja no va tan ràpid com abans i cada vegada ho notem una mica més lent.

La solució a aquest problema és desfragmentar el disc dur. Aquesta desfragmentació s’encarregarà de localitzar els diversos blocs d’un mateix arxiu i tornarà a reunir-los posant-los en sectors un a continuació de l’altre. D’aquesta manera, la velocitat de processador i la rapidesa del sistema serà millor.


Funcionament:

A continuació farem una petita expliació sobre com fer aquest procediment:

 1. Primer de tot clicarem a Mi PC o a Equipo segons la versió de windows que tinguem, i triarem entre les diferents unitats de disc que vulguem fragmentar.

paso_1.PNG
2. Un cop hem triat la unitat de disc que volem desfragmentar, clicarem amb el boto dret sobre la unitat escollida, en aquest cas Disc Local(C : ).


paso_2.PNG
Un cop hem clicat el botó dret sobre la Unitat Local ( C : ), seleccionarem amb el botó esquerre l’apartat de “propietats” .


3. Un cop dintre de l’aparat de “propietats” selecionarem el sub apartat “’eines” i clicarem on posa “desfragmentar ara”.

paso_3.PNG

4. A continuació, ens apareixarà una nova finestra a la part superior de la qual t’informarà de les particions del teu disc, de la capacitat de cada partició i l’espai que li queda lliure a cadascuna. A la part inferior, t’ofereix la possibilitat d’”analitzar” o “desfragmentar”. Primer de tot haurem de selecionar l’apartar de “analitzar” per veure si es necessaria o no la desfragmentació.

paso_4.PNG

5. En pocs minuts farà aquesta anàlisi i ens comunicarà si és necessaria o no la desfragmentació. En el nostre cas si que serà necessaria, i per tant clicarem on ens posa “desfragmentar” . També podem clicar a “presentar informes” per veure la situació en la que està el nostre ordinador i d’aquí clicar directaent a “desfragmentar”.paso_5.PNG
Clicarem a “descarregar” directament o a
“presentar informes” que ens portarà a la imatge que tenim a la dreta.


6. Finalment, veurem la desfragmentació del disc fins que definitivament ens sortirà un missatge que ens comunicarà que la nostra desfragmentació ha sigut finalitzada.

paso_6.PNG

Aquestes línies verticals blanques i vermells volen dir que hi ha molts “espais lliures” entre els sectors. Així que el que farà el desfragmentador serà colocar tot junt de manera que apareguin tots els sectors de color blau. Per una altra banda, hem de tenir en compte que les zones verdes són inamobibles i apareixeran sempre, ja que formen part del sistema.

Com podeu veure, el resultat definitiu no té res a veure amb l’aspecte del principi. Les línies blanques poden ser per diferents motius, un dels quals és haver deixat algun programa obert durant la desfragmentació. Per tant, és important que quan fem una desfragmentació ens assegurem de tancar qualsvol programa o arxiu.

paso_7.PNG

QUÈ SÓN ELS VIRUS


Els virus informàtics són programes que s’introdueixen de forma oculta a un ordinador amb l’objectiu d’executar en ell accions no desitjades pels usuaris habituals.

Aquestes accions poden ser:

1. El virus uneix una copia d’ell mateix a un programa preexistent en el disc dur de l’ordinador. Això es coneix com “infectar” el programa i permet la difusió dels virus.

2. Mostrar en pantalla missatges o imatges més o menys humorístiques, més o menys molestes,…

3. Ralentir o bloquejar l’ordinador mitjançant l’execució d’un gran número d’instruccions sense finalitat.

4. Destrucció d’informació emmagatzemada en el disc. Especialment perjudicial és la destrucció d’informació vital per al sistema, ja que impedeix el funcionament de l’ordinador.


Com es transmeten els virus?

Els virus, tradicionalment, empraven discos i programes per escampar-se i contaminar nous sistemes, però en l'actualitat el correu electrònic és una de les formes principals per a l'extensió del virus. Els virus que es propaguen per correu electrònic, quan envaeixen un ordinador, sovint busquen la llibreta de direccions, on hi ha els contactes dels usuaris i envien un missatge, automàticament, sense consentiment de ningú, a tots els contactes de la llista. D’aquesta manera el receptor del missatge, en veure que el remitent és una persona coneguda, baixa la guàrdia i el virus pot contaminar el sistema. Per tant, no hem d'obrir qualsevol missatge que ens sembli sospitós o desconegut.

Cal vitar la tramesa d’arxius adjunts, encara que arribi un correu d’un amic hem de vigilar que els fitxers annexats no siguin del tipus HTML o EXE. Assegurar-se que poden ser oberts amb seguretat, o que es pot eliminar el missatge


Com eliminar els virus


Els antivirus van sorgir amb l’objectiu ferm de detectar i eliminar virus informàtics a la dècada de 1980 i 1990. Però, amb el pas del temps els antivirus han evolucionat en programes més avançats que no únicament busquen detectar els virus informàtics, sinó que també busquen bloquejar, desinfectar i prevenir una infecció dels virus.

Hem de dir que al nostre mercat podem trobar molts tipus de programes antivirus i per tant el funcionament d’aquests varien en funció de quin escollim. Encara que trobem diferents funcionaments, el que mai varia és el comportament que els antivirus porten a terme. Aquest comportament es basa en contar amb una llista de virus coneguts i les seves formes de reconèixer-los, per posteriorment analitzar contra aquesta llista els arxius emmagatzemats a l’ordinador.

Normalment, els antivirus tenen un component que s’encarrega d’analitzar i verificar tots els arxius que estiguin oberts, executats, modificats o creats mentre l’ordenador està en ús. També trobem un component que s’encarrega de protegir tots aquells elements procedents d’Internet.

En definitiva, l’objectiu primordial de qualsevol antivirus actual es detectar la mallor quantitat d’amenaces informàtiques que puguin afectar a un ordinador i bloquejar-les abans de què la mateixa pugui infectar un equip, o pugui eliminar-la desprès de la
infecció.

D'altra banda, no hem de confondre un antivirus amb un antispam; l'antispam és el mètode que serveix per prevenir el "correu basura" (spam). Les tècniques antispam es poden diferenciar en quatre categories: les que requereixen accions per part humana, les que de manera automàtica són els mateixos correus electrònics els administradors, les que s'automatitzen per part dels remitents de correus electrònics, les que utilitzen investigadors i funcionaris encarregats de fer cumplir les lleis.

Antivirus que podem descarregar de manera gratuita :
 • Norton Antivirus 2010
 • Panda cloud Antivirus 1.0.1
 • Rising Antivirus 2010 22.0.2.90 Free edition
 • Mx One Antivirus 4.5.0
 • PC Tools Antivirus 6.1.0.25 Edición Gratuita
 • avast! Free Antivirus 5.0.507

Podem descarregar-nos aquests antivirus des de la pàgina weg softonic

Què és un troyano?

En informàtica, anomenem troyano a un software maliciós, que té una apariència inofensiva, s'executa de manera oculta en el sistema i permet l'accés d'un usuari no autoritzat al sistema. Hem de tenir clar que un troyano no és un virus informàtic, la principal diferència rau en que els troyanos no propagan la infecció a altres sistemes per si mateixos, sinó que necessiten rebre instruccions d'un individu per poder realitzar el seu propòsit.

Propòsits dels troyanos

El troyanos estan dissenyats, principalment, per permetre l'accés d'un usuari no autoritzat a un sistema. Una vegada el troyano ha estat instal·lat en el sistema, l'individu hi pot accedir i fer diverses accions sense permís. Algunes operacions que es poden portar a terme són:
 • Utilitzar la màquina com a part d'una botnet (enviar correus no desitjats)
 • Instalació d'altres programes, qe poden ser maliciosos.
 • Robar informació personal : informació bancària, contrasenyes, còdigs de seguretat.
 • Borrar, modificar o transferència d'arxius.
 • Executar o acabar processos.
 • Apagar o reiniciar l'equip.
 • Monitoritzar les pulsacions del teclat.
 • Realitzar captures de pantalla.
 • Ocupar l'espai lliure del disc dur amb arxius inútils.


C Cleaner: programa de neteja de PC

Aquest programa és una eina que t'ajuda a mantenir l'ordinador en perfecte estat, fent un neteja a fons que millora el rendiment general i augmenta l'espai lliure del disc.

Elimina fitxers temporals,arxius que queden penjats després d'instal·lacions, llistes de fitxers utilitzats recentment, buida la paperera del PC i restes de navegació. A més a més, té incorporat un netejador del Registre de Windows que ho analitza amb l'objectiu de buscar entrades no vàlides.

Altres programes de neteja :

 • The PC Descrapifier 2.2.4
 • Startup Booster 2.0
 • WinUtilities Free 9.45
 • RegCleaner 4.3.0.780
 • Advanced Uninstaller 1.0.0
 • Mil Free Internet Eraser 3.5

Tots aquests els podem descarregar des de la pàgina web softonic